ell
eng
Διαμάντια Έγχρωμες Πέτρες Μαργαριτάρια

Εισαγωγή

Η Βενετία και η Στέλλα Βιλδιρίδη είναι γεμολόγοι, απόφοιτοι της σχολής GIA (Gemological Institute of America) και παρακάτω σας παραθέτουν ορισμένες από τις γνώσεις τους για να γνωρίσετε καλύτερα τις πολύτιμες πέτρες.

Τι κάνει το διαμάντι τόσο ξεχωριστό; Ένας επιστήμονας θα βασιστεί στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένα διαμάντι δημιουργείται στα έγκατα της Γης, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (900C-1300C) και πιέσεις (45-60 Kilobars) που βρίσκονται μόνο σε συγκεκριμένο βάθος κάτω από την επιφάνεια της (το έχουν υπολογίσει στα 140-190 χλμ). Ένας οικονομολόγος θα στηριχτεί στη σπανιότητα τους, τη χρηματιστηριακή τους αξία που διατηρείται αναμφισβήτητα μέσα στο χρόνο. Ο καταναλωτής θα δώσει έμφαση στα συναισθήματα που ένιωσε τη στιγμή που το αγόρασε ή του το προσέφεραν. Η εκπληκτική λάμψη, ομορφιά, διαχρονικότητα και η μοναδικότητα ενός διαμαντιού χαρίζουν κύρος και ακτινοβολία στον ιδιοκτήτη τους. Και όλοι θα έχουν δίκιο. Δεν είναι τυχαίες οι φράσεις «τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος των γυναικών» και «τα διαμάντια είναι παντοτινά»!
Τα διαμάντια εκτιμούνται με βάση τέσσερις εξίσου σημαντικούς παράγοντες, το μέγεθος, το χρώμα, τη καθαρότητα και τη κοπή, τα γνωστά 4 Cs (Carat weight, Color, Clarity, Cut).

Το Μέγεθος

Τα διαμάντια, όπως και όλες οι πέτρες έχουν ως μονάδα μέτρησης βάρους το καράτι και ένα καράτι ισούται με 200 Milligram. Δηλαδή ένα διαμάντι βάρους 5 καρατίων είναι ένα μόλις γραμμάριο! Εφόσον όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες είναι ίδιοι, όσο μεγαλύτερο είναι ένα διαμάντι είναι και πιο σπάνιο άρα και πιο ακριβό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αύξηση της τιμής είναι προοδευτική και όχι αναλογική.

Δείτε το διάγραμμα μεγέθους

Το Χρώμα

Η κλίμακα του Αμερικάνικου ινστιτούτου GIA το οποίο έχει εδραιωθεί παγκοσμίως χρησιμοποιεί τα λατινικά γράμματα από D έως Z για να προσδιορίσει το χρώμα ενός διαμαντιού. Από D που είναι το πιο λευκό, το κάθε επόμενο γράμμα της αλφαβήτου ορίζει έναν τόνο πιο κίτρινο ή καφέ, καταλήγοντας στο Z. Η διαφορά βέβαια από το ένα γράμμα στο ακριβώς επόμενο είναι τόσο αμελητέα που ακόμα και ένας έμπειρος γεμολόγος δυσκολεύεται να την εντοπίσει. Συγκρίνοντας δύο διαμάντια, οι διαφορές στο χρώμα είναι πιο εμφανείς όταν πια ξεπερνάει τα τρία γράμματα το ένα από το άλλο και γι’αυτό στη κλίμακα υπάρχουν μικροόμαδες των τριών γραμμάτων.
Βέβαια υπάρχουν και τα fancy colored diamonds τα οποία βρίσκονται σε όλα τα χρώματα που μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός από το μωβ το οποίο θεωρητικά υπάρχει αλλά δεν έχει βρεθεί ποτέ. Τα χρωματιστά διαμάντια είναι ακόμα πιο σπάνια από τα λευκά αν εξαιρέσουμε τα κίτρινα, τα καφέ και τα μαύρα. Για παράδειγμα, κόκκινα διαμάντια έχουν βρεθεί ελάχιστα και ένα από αυτά μικρότερο του ενός καρατίου πουλήθηκε έναντι της τιμής ενός ολόκληρου ουρανοξύστη στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Δείτε το διάγραμμα χρώματος

Η Καθαρότητα

Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικό δαχτυλικό αποτύπωμα, έτσι και κάθε διαμάντι μπορεί να περιέχει κάποιο έγκλειστο το οποίο του χαρίζει τη μοναδικότητα και φυσικότητα που το διακρίνουν. Σπανιότατα ένα διαμάντι δεν θα έχει ούτε ένα έγκλειστο και αύτη η κατηγορία είναι η καλύτερη και ονομάζεται flawless. Αμέσως μετά είναι η internally flawless όπου το διαμάντι δεν έχει κάποιο έγκλειστο παρά μόνο κάποιο μικρό στίγμα στην επιφάνεια του. Στη συνέχεια είναι η VVS (very very slightly included) όπου το διαμάντι έχει κάποιο έγκλειστο το οποίο όμως ακόμα και ένας γεμολόγος δυσκολεύεται να δει με τη βοήθεια μικροσκοπίου καθώς είναι πάρα πολύ μικρό και πολύ καλά κρυμμένο. Η επόμενη κατηγορία είναι η VS (very slightly included) όπου ίσως και να υπάρχει πάνω από ένα έγκλειστα και τα βρίσκουμε λίγο πιο εύκολα, ακόμα όμως με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Στη κατηγορία SI (slightly included) τα έγκλειστα φαίνονται πια εύκολα κάτω από μικροσκόπιο, ενώ στην I (included) τα βλέπουμε μέχρι και με γυμνό μάτι.

Δείτε το διάγραμμα καθαρότητας

Η Κοπή

Η κοπή είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός διαμαντιού καθώς του δίνει τη «ζωή» του, τη σπιρτάδα του! Είναι ο συνδυασμός των διαστάσεων ενός διαμαντιού και οι αναλογίες αυτών, η συμμετρία, καθώς και το φινίρισμα της πέτρας. Έτσι επηρεάζεται η καθαρότητα, το χρώμα και η λάμψη και η ολική όψη του διαμαντιού, αφού η κοπή κατευθύνει τη διάθλαση και πορεία του φωτός μέσα στο διαμάντι.
Υπάρχουν δύο είδη μοντέρνας κοπής τα brilliant cuts (μπριγιάν) και τα step cuts. Η ιδανική κοπή είναι το στρογγυλό μπριγιάν (round brilliant cut), υπάρχουν όμως και πολλά σχήματα σε κοπή μπριγιάν όπως τα princess, ashoka, cushion, heart, oval, marquise κ.α. Step cuts είναι τα emerald, baguettes, asscher κ.α.

Δείτε το διάγραμμα κοπής

Πιστοποίηση

Ένα διαμάντι θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από μια εγγύηση που να πιστοποιεί την ποιότητα και άρα την αξία του. Υπάρχουν ινστιτούτα που εκδίδουν τέτοιες εγγυήσεις με καλύτερο και πιο αναγνωρισμένο να θεωρείται παγκοσμίως το GIA (Gemological Institute of America). Υπάρχουν όμως και άλλα όπως το HRD, IGI, καθώς βέβαια και εγγυήσεις που εκδίδουμε εμείς οι ίδιοι καθώς υπάρχουν στα καταστήματα μας εξειδικευμένοι γεμολόγοι που έχουν αποφοιτήσει από το GIA.
Όλες οι πιστοποιήσεις διεθνώς γίνονται με μικροσκόπιο που μεγενθύνει την πέτρα δέκα φορές από το πραγματικό της μέγεθος.

Δείτε ένα παράδειγμα GIA πιστοποιητικού